Attēlam ir ilustratīva nozīme

NVD atgādina: ārstniecības iestādēm jānodrošina pacientu pieraksts

Tuvojoties gada nogalei, Nacionālais veselības dienests (NVD) arvien vairāk saņem pacientu sūdzības par rindu veidošanas kārtības neievērošanu ārstniecības iestādēs, kas nodrošina valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus. Atsevišķas ārstniecības iestādes atsaka veidot pierakstu 2020. gadam, pamatojot to ar vēl nesaņemto finansējumu pakalpojumu sniegšanai, kā dēļ nevar plānot pakalpojumu apjomu.

NVD norāda, ka finansējuma apjoms 2020. gada veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem tiek noteikts ņemot vērā šogad veikto izmeklējumu apjomu un tas nozīmē, ka finansējuma apjoms būs līdzvērtīgs iepriekšējā perioda līguma apjomam, ja nodrošināti plānotie pakalpojumi. Tādējādi ārstniecības iestādes var nodrošināt pacientu pierakstu.

Vienlaikus NVD aicina ārstniecības iestādes, kas iedzīvotājiem sniedz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, nodrošināt pacientu gaidīšanas rindu veidošanas kārtību atbilstoši ar NVD savstarpēji noslēgtā līguma nosacījumiem un spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Tas paredz pieraksta veidošanu, nosakot pacientam konkrētu pakalpojuma saņemšanas datumu un laiku 6 mēnešu periodā, savukārt, ja gaidīšanas laiks pārsniedz noteikto laiku, tad pacients jāuzņem gaidīšanas rindā un ne vēlāk kā mēnesi pirms pakalpojuma saņemšanas plānotā laika jāinformē par konkrētu pakalpojuma saņemšanas datumu un laiku.

Lai veidotu vienotu izpratni un kārtību, NVD ārstniecības iestādēm izsūtījis nosacījumus, kas jāņem vērā, veidojot gaidīšanas rindas uz valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem.

Gadījumos, ja ārstniecības iestādes neveic pierakstu uz valsts apmaksāto pakalpojumu, aicinām iedzīvotājus par to informēt NVD, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 8000 1234.

Vienlaikus NVD vēlas atgādināt un aicināt arī pacientus būt atbildīgiem gadījumos, kad uz plānoto vizīti vai izmeklējumu nav iespējas ierasties. Ir svarīgi informēt ārstniecības iestādi un atteikt pierakstu uz vizīti vai izmeklējumu, tādējādi nodrošinot iespēju kādam citam pacientam pakalpojumu saņemt ātrāk.

Jau vēstīts, ka vēl šogad, pārdalot līdzekļus no citām programmām, piešķirti papildus līdzekļi dažādiem valsts apmaksātiem veselības aprūpes pakalpojumiem, tostarp kompensējamo zāļu apmaksai, papildus rehabilitācijas pakalpojumiem bērniem, medicīniskās apaugļošanas pakalpojumiem 120 sievietēm, ārstniecības pakalpojumu apjoma palielinājumam  (tostarp oftalmoloģijai, kodolmagnētiskai rezonansei, gastrointestinālaiendoskopijai dienas stacionārā un datortomogrāfijai ), insulīna sūkņu iegāde bērniem mūsdienīgai pirmā tipa cukura diabēta ārstēšanai, laboratoriskajiem izmeklējumiem un inovatīviem medikamentiem onkoloģijas pacientiem.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *