M. Zemgalietis

Sirmais iesaka Lieldienu ēdienus pasniegt ar pašu gatavotu majonēzi

Tāpat kā Lieldienas nav iedomājamas bez olu kaujām, tā olu ēšana nav iedomājama bez majonēzes. Protams, to var nopirkt veikalā, taču pašu gatavota būs daudz gardāka un veselīgāka.

Tāpat kā Lieldienas nav iedomājamas bez olu kaujām, tā olu ēšana nav iedomājama bez majonēzes. Protams, to var nopirkt veikalā, taču pašu gatavota būs daudz gardāka un veselīgāka.

Lieldienas parasti tiek svinētas draugu un ģimenes lokā, un tas ir īstais brīdis pārsteigt ar kādu neierastu recepti. Tas noteikti izdosies, ja tradicionālos Lieldienu olu ēdienus pasniegsi ar pašu gatavotu majonēzi. Pavārs Mārtiņš Sirmais aicina par pamatu mājas majonēzei izmantot rapšu eļļu. “Pateicoties savām vērtīgajām īpašībām, rapšu eļļa tiek dēvēta par ziemeļu olīveļļu. Mūsu platuma grādos dzīvojošajiem tā ir piemērota un ieteicama. Tas ir produkts, bez kura nevajadzētu iztikt nevienā virtuvē,” uzsver Mārtiņš Sirmais.

Rapšu majonēzes pagatavošana ir ātra un vienkārša. Tam nepieciešami 2 olu dzeltenumi, 1 tējkarote sinepju, 2 ēdamkarotes baltvīna etiķa, 100 ml rapšu eļļas, šķipsniņa sāls. Bļodā kul sinepes ar sāli, etiķi un olu dzeltenumiem, līdz veidojas viendabīga masa. Tad lēnām lej klāt rapšu eļļu un paralēli intensīvi maisi, līdz rapšu majonēze gatava. Šādai garšīgai un veselīgai majonēzei ir ļoti daudzveidīgs lietojums. To vari pievienot pie olu ēdieniem, pirmajiem pavasara salātiem, dārzeņu vai zivju ēdieniem.

Vēlētos ieteikt vienu īpašu pirmo spinātu un bekona salātu recepti, kuras garšas pamattoni nosaka tieši majonēze. Tam nepieciešamas pāris olas, 100 gramu pirmo spinātu, 5 bekona šķēles. Uzvāri olas, bekonu apcep krāsnī vai uz pannas. Traukā ieliec dažas ēdamkarotes pašu gatavotās rapšu majonēzes, iecilā tajā spinātu lapas, uzliec virsū mīksti vārītās olas un kraukšķīgo bekonu. Izcils Lieldienu rīta sākums ir tavējais!

Ja pēc Lieldienu olu kaujām vēl palikušas pāri olas, uzcienā ciemiņus ar Otro Lieldienu rīta spāņu kartupeļu omleti. Tās pagatavošanai nepieciešamas 3 olas, 5 ēdamkarotes rapšu eļļas, 4 lieli kartupeļi, viens liels sīpols, sāls. Uz pannas karstā rapšu eļļā cep smalkās ripās sagrieztus kartupeļus. Kad tie gandrīz gatavi, pievieno smalki sagrieztu sīpolu un turpini cept, līdz gatavs. Paralēli sakul olas ar sāli, pievieno ēdamkaroti ūdens. Nogriez zemāku temperatūru, ielej olu kulteni pannā, uzliec virsū vāku un cep 4–5 minūtes. Tad izmēģini īpašu TRIKU – mēģini tā apgriezt omleti, lai tā paliktu uz vāka. Pēc tam lēnām ieslidini cepamo atpakaļ pannā. Kad tas veiksmīgi izdarīts, turpini cept omleti gatavu vēl 3–4 minūtes. Ļauj mazliet atdzist, sagriez kā kūku un pārsteidz savus draugus un ģimeni!

Bet, ja pēc svētkiem vēlies sevi palutināt ar gardiem našķiem, uzcep ķirbja sēklu un rozīņu cepumus. Tam nepieciešami 100 grami miltu, sauja rozīņu, sauja lazdu riekstu, sauja ķirbju sēklu, 200 gramu cukura, 100 gramu rapšu eļļas, 1 tējkarote kanēļa, 1 tējkarote cepamā pulvera, 70 gramu auzu pārslu, sāls. Ņem divas bļodas. Vienā samaisi visas sausās sastāvdaļas, savukārt otrā mitrās. Tad abas savieno un maisi, līdz izveidojas cepumu mīklas masa. Ļauj tai pāris stundu pastāvēt ledusskapī. Pēc tam ieklāj pannā cepampapīru un ar ēdamkaroti veido cepumus vēlamajā formā un lielumā. Cep 180 grādos – pēc 15 minūtēm cepumi būs gatavi!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *