Dažādi

Vecāki nemierā ar lielajiem rēķiniem interešu izglītībā

Pagājušā gada nogalē atkal uzklausījām vairākus vecākus, kas dzīvo pagastos un kuru bērni piedalās interešu izglītības nodarbībās Tukuma pilsētā – Mākslas, Sporta un Mūzikas skolā. Viņi pauda izbrīnu, kāpēc rēķins par bērnu mācībām saņemts tikai gada beigās, turklāt par četriem mēnešiem (septembri, oktobri, novembri un decembri), un kāpēc – ar atpakaļejošu datumu.

Slampes pagastmāja pamazām top mīlīgāka

Slampes pagastmājā sekretāres kabinets iegūst jaunu, mīlīgu seju. Un kā nu ne, ja SIA «L.M.S.» amatnieki Gatis Kalniņš un Nauris Daukšta telpas griestus, sienas un grīdu apdarinājuši ar materiāliem, kas atbilst Eiropas standartiem. Nav gan mūsu pašmāju koks, bet labi vien būs.

Slampes pagasta budžets 2008. gadam – miljons

Slampes pagasta budžets 2008. gadam varētu būt vairāk nekā miljons latu. Lielāko daļu no tā izlietos izglītībai. Sporta zāles rekonstrukcijai vien nepieciešams 600 000 latu. Šogad sporta zāles remontu iesāks, bet pabeigt varēs tikai nākamajā gadā.

Puravu zupa ar tomātu biezeni

3 vai 4 puravi, sviests, 3 vai 4 ēdamkarotes tomātu biezeņa, 1 ēdamkarote miltu.

3 vai 4 notīrītus puravus sagriež ar visām lapām, pieliek sviestu un katliņā sautē. Kad puravi mīksti, pielej 1 l vāroša ūdens, 3 vai 4 ēdamkarotes tomātu biezeņa, uztumē ar 1 ēdamkaroti miltu, pieliek krējumu un vēl piegriež zaļās puravu lapiņas (pēc iespējas sīki). Zupu pasniedz ar dažādiem grauzdiņiem.

Atcelta “Zelta globusu” pasniegšanas ceremonija

"Zelta globusu" balvu pasniegšanas ceremonija tiek atcelta un aizstāta ar preses konferenci, jo Holivudas aktieri apņēmušies to boikotēt, atbalstot streikojošos scenāristus, pirmdien paziņoja pasākuma organizatori.

Vēršastes zupa

700 g vēršastes gabala, garšsaknes, 2 l ūdens, 200 g liesas desas, 200 g baraviku, 1 ola, 3 ēdamkarotes sviesta, 2 ēdamkarotes rīvmaizes, sāls, 1 glāzīte degvīna, pētersīļu zaļumi.

No vēršastes vāra buljonu ar bagātīgu garšaugu piedevu, pieber sāli un gatavajam buljonam pēc izkāšanas pievieno 1 glāzīti degvīna.

Barvikas sasmalcina un sacep, pievieno sīki sakapātu desu, sakultu olu un rīvmaizi, sāli un veido klimpiņas. Verdošam ūdenim pievieno mazliet sviesta, sāli un uz mazas uguns klimpiņas karsē 5 minūtes. Ar putu karoti izņem, ieliek zupā kopā ar baraviciņām.

Pasniedzot zupu pārkaisa ar zaļumiem. Kā piedevu pasniedz sāļus cepumus.

Zivju zupa grieķu gaumē

1 kg jūras asaru, 1 sīpols, 1 saišķītis zupas zaļumu, 1 lauru lapa, 5 melno piparu graudi, 2 ēdamkarotes miltu, 2 ēdamkarotes margarīna, 1/2 ķiploka daiviņas, 2 tomāti vai mazliet tomātu biezeņa, 6 ēdamkarotes saldā krējuma, sāls, pipari.

Zivis notīra, nogriež galvu, novelk ādu, izņem lielo asaku un sagriež gabalos. 1,5 l ūdenī novāra galvu, ādu un asakas, pieliekot sīpolus, lauru lapu, piparus un zaļumus. Vāra apmēram 30 minūtes. Pēc tam buljonu izkāš, ieliek tajā sagrieztos zivju gabalus un vāra uz lēnas uguns, līdz zivis gatavas.

Uz pannas izkausē margarīnu, pieliek miltus, pielej mazliet buljona.

Sagatavoto aizdaru ielej katlā, pieliek sagrieztus tomātus vai tomātu biezeni, sasmalcinātu ķiploku un saldo krējumu, pieber sāli un piparus. Gatavajā buljonā ieliek iepriekš novārītus zivs gabalus.

Zupu vēlreiz uzvāra, noņem no uguns, uzliek vāku un ļauj 10 minūtes ievilkties. Zupu pasniedz ar baltmaizes šķēlītēm.

Eiropas atbalsts piemājas saimniecībai

Eiropas Savienības atbalstu veiksmīgi prot izmantot arī piemājas saimniecībās un sakārtot ražošanu tā, lai pašiem būtu ērti strādāt un viss atbilstu higiēnas prasībām, kas tiek izvirzītas piena ražotājiem. Par to liecina ne vienas vien saimniecības pieredze Vānes pagastā.