blog.helpingadvisors.com

2015. gadā vecāki Tukumā jaundzimušajiem devuši vārdus Šeldija, Peitone, Kāleps, Lucifers, Treviss…

2015. gads noslēdzies. Par to, kāds tas bijis Tukuma novada Dzimtsarakstu nodaļā, kurā tiek izdarīti visi cilvēka mūžā svarīgākie civilstāvokļa aktu ieraksti – dzimšanas, laulību un miršanas – runājām ar nodaļas vadītāju Smaidu Kokinu.

2015. gads noslēdzies. Par to, kāds tas bijis Tukuma novada Dzimtsarakstu nodaļā, kurā tiek izdarīti visi cilvēka mūžā svarīgākie civilstāvokļa aktu ieraksti – dzimšanas, laulību un miršanas – runājām ar nodaļas vadītāju Smaidu Kokinu. Šogad nodaļā reģistrēti 346 bērni, 206 laulības un 569 miršanas. Populārākie vārdi meitenēm, ko vecāki pērn devuši Tukuma novadā, ir: Marta, Alise, Gabriēla, Evelīna un Elizabete, zēniem – Ričards, Ralfs, Roberts, Valters, Eduards un Patriks. Vēl vecāki ir ieliekuši tādus īpašus vārdus, neierastākus – Annika, Auce, Ailīna, Kima, Korolaina, Mendija, Marlēna, Šeldija, Peitone, Demiters, Andrians, Demians, Dastins, Kāleps, Lenijs, Lucifers, Manuels, Nolans, Rikardo, Rodijs, Reinards, Ritums, Riks un Treviss.

Vairāk lasiet otrdienas, 5. janvāra, laikrakstā ŠEIT!

Komentāri

  1. Tos vārdus liek tā saucamā mūsu jaunatne,kuri salasās grāmatas un saskatās filmas,bet bērni augot saskaras ar problēmām no citu bērniem ,paldies kad tagad var vārdus mainīt,pažēlojiet vecāki savus bērnus no šiem nelatviskajiem vārdiem ,vēl pagaidām šeit ir Latvija.

  2. Veiksmīga ilustrācija, ja bērns ir sadzirdējis savu “super”vārdu.Mīļie vecāki, par ko domājat, liekot kaut vai Luciferu?

  3. Nu, nav jau nemaz tik slikti, ja salīdzina ar to, kādi vārdi likti bērniem visā Latvijā…

  4. Patiess prieks, ka Oktjabrinām, Revoļucijām, Kosmosiem , Vladleniem ,Gonoratām, Elektrifikācijām ir izaugusi cienīga maiņa.

  5. Kā lai neatceras ģeniālā Einšteina ģeniālo teicienu:
    ”Divas lietas ir bezgalīgas: visums un cilvēka stulbums, un es neesmu pārliecināts par Visumu.”

  6. Lucifers kristietības mitoloģijā ir kritušais eņģelis, Dieva pretinieks.
    Dažiem vecākiem smadzeņu vietā ir zāģu skaidas.

    1. Itkā jau Lucifers ir enģelis, kurš tika padzīts no debesīm, jo viņš esot mīlējis Dievu, savu tēvu, vairāk nekā cilvēkus

  7. Es savai meitai nu negribētu luciferu par vīru
    Skumji
    un nesaprotu, kāpēc tāds naids un nicinājums pret savas miesas augli

  8. Kur vecākiem prāts bērnam Lucifera vārdu ielikt? Žēl puisēna,kad skolas laiks pienāks…Marlēnu un Anniku gan neuzskatu par neierastiem vārdiem.

  9. Demiters ir latgaliešu izcelsmes sens vārds, ar filmām vai literatūru tam nekāda sakara nav.

    1. Peitone-Petene arī ir parasts latvisks vārds,tāpat kā Šeldija-Šķelda.

  10. Jautājums, vai Dzimtsarakstu nodaļas darbiniecēm neienāca prātā, ka līdztekus Gonorejai, Anureksijai arī vārds Lucifers, kas gan tiešā tulkojumā apzīmē Gaismas nesēju, bet Eiropas kultūrā tomēr tas pats elles saimnieks jeb Sātans vien ir, tomēr nav reģistrējams vārds? Nu, kā likumā tas paredzēts, bērna interešu vārdā? Citādi, kur problēma, tad jau ar valsts dotām tiesībām reģistrēsim gan Sātanu, gan Maitu un Izdzimumu. Tie pēdējie noteikti būs ar mazāk smagu negatīvisma nastu, nekā vēsturiski būs ”sakrājies” vārdam ”Lucifers”.

    1. Piekrītu! Nez kāpēc agrāk taisīja traģēdiju par vārdu Otto, ko neatļāva reģistrēt, bet Luciferu- laipni lūgti! Ja vecāki ar galvu nedraudzējas, tad reģistratoriem sanāk ka arī nav pilns rublis! Man liekas, ka tā tiek pārkāptas bērna tiesības uz normālu attieksmi. Bērnudārzā audzinātāja sauks:” Lucifer un Peitone, neaiztiekat Kālepu!” Gribētu zināt pie kādiem uzvārdiem ir piekarinātas šīs vārda “pērles”.

  11. Nu laikam nesanāks atjaunot sovjetu tradīcīju pie vārda piesaukt tēva vārdu, jo vārds katram kļūst unikāls. Ja klasē, darbā ir daudzi Roberti, tad nav variantu jāsaka Robert Maigoņa dēls, nāc pēc algas!

  12. Annika ir loti skaists vārds 🙂 Prieks, ka ir kalendārā, jo tā nosaukšu savu meitu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *