Somi ar sajūsmu uzņem Štāba bataljona orķestra priekšnesumus.

Ilgi gaidītais notikums ir klāt! Vairāk, kā 12 gadus atpakaļ “Hamina tattoo “ laikā

haminieši un viņu viesi dzirdēja latviešu karavīru muziku. Ir nomainījusies vesela paaudze somu.

Šogad starptautiskajā militārās muzikas festivālā vēl piedalās : Maskavas Jūras kara flotes centrālais orķestris; Somijas militārie orķestri; Itālijas fanfaru orķestris; Holandes karaliskais armijas orķestris un Versaļas signāl orķestris.

Latviešu karavīriem šodiena bija visai spraiga. No rīta pilsētas parkā bija jāsniedz somiem ierastais bezmaksas koncerts tautai.

Jo somi pieturas pie principa. Ja ir svētki, tie jābūt pieejami visiem. Tāpēc vairāki koncerti notiek katru dienu . Pilsētas parkā un Tervasāri- jūras piestātnes teritorijā. Tie ir publiski un bez maksas.

Maksas koncerti notiek Rezerves virsnieku skolas manēžā un Haminas bastionā ,milzīgas nojumes -telts ēnā. Šeit biļešu cena svārstās no 25 līdz 43 eiro.

Pulkvežleitnantu Daini Vuškānu, kas ir delegācijas vadītājs, var redzēt jau no tālienes. Savā laikā viņu dēvēja par visgarāko militāro diriģentu Eiropā.

Uz skatuves labajā pusē ir izlikti Somijas un Latvijas karogi. Tas šogad ir patīkams jaunums.

Latvijas karavīru formas tērpi jau rada patīkamu estētisko ainu. To papildina arī mūsu dāmu-karavīru klātbūtne. Piemēram , Itāļu orķestrī nav nevienas sievietes.

Programmas vadītājs soms Jukka Viitasāri šodien bija visai daiļrunīgs. Viņš pasūdzējās publikai, ka Latvijā viņa uzvārdam beigās visur pievienoja burtu s . Publikai tika pavēstīts,ka programmā skanēs arī slavenā komponista Raimonda Paula mūzika. Kas esot slavens Baltijā un arī Krievijā.

Tika pieminēts, ka R. Pauls ir bijis arī kultūras ministrs.

Spriežot pēc aplausiem somiem mūsu orķestra sniegums patika. Koncerta beigās skan ritmiski aplausi. Izrādās, ka tiek lūgts mazs pārsteigums- somu komponista skaņdarbs.

Sava daļas aplausi tika arī saksafonistam Vadimam Viktoram. Abi,gan orķestra diriģents, Guntis Kumačevs , gan jaunais un talantīgais saksofonists ir no Liepājas kur dislocējās kādreizējais Jūras spēku orķestris. Cerēsim, ka uzlabojoties finansiālam stāvoklim, šis orķestris tiks atjaunots.

Orķestra sniegums bija lielisks. Mežragu duets ar savām samtainām un dižciltīgām skaņām .Knifiņi ar svilpītēm un citiem niansētiem jociņiem atdzīvināja koncertu un tuvināja orķestri klausītājiem.

Pēc koncerta latviešu karavīri fotografējās ar vietēja Haminas tautas teātra dāmām, kas bija tērptas 18 gadsimta tērpos. Somietes gandrīz vai ģība no mūsu karavīru galantuma un uzmanības. Arī skatītāji bija sajūsma par šo soli un naski fotografēja notiekošo.

Pēc dažu stundu pārtraukuma notiek Haminas tattoo atklāšanas parāde. Latviešu karavīri izskatījās vareni un stalti. Neskatoties uz sudrabu bārdās un matos. Orķestra priekšā ar tamburmažoru rokās lepni soļo orķestra veterāns un otrais diriģents kapteinis Andris Grizāns.

Skan senā lielgabala salūts. Tiek atskaņots Haminas tattoo atklāšanas fanfaras un kopmarš. Uzrunu saka pilsētas mērs un Somijas armijas četru zvaigžņu ģenerālis. Pēc rīkotāju prognozēm, šo krāšņo parādi bija atnākuši noskatīties līdz desmit tūkstoš skatītāju.

Vakarā visu ,arī Latvijas orķestra sniegumu ,Bastiona nojumē -teltī noskatījās  Somijas prezidents

Sauli Nīmisto ( Sauli Niimistö).Klāt bija arī Latvijas vēstnieks Somijā Juris Bone.

Par vakara un dienas maršu-šovu būs atsevišķs stāsts.

Somija, Hamina 3.08.2012.g.

Leons Stiprais

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *