Izbaudot Jaunpils garšu  

Jau rakstījām, ka 13. septembrī visiem gribētājiem tika piedāvāts piedalīties biedrības «Ražots Jaunpils novadā» eksperimentālajā ekskursijā. 25 ekskursantiem visas dienas garumā tika dota iespēja ielūkoties sešās unikālās saimniecībās, turklāt ne tikai no parādes, bet arī mazliet no ķēķa puses.

Jau rakstījām, ka 13. septembrī visiem gribētājiem tika piedāvāts piedalīties biedrības «Ražots Jaunpils novadā» eksperimentālajā ekskursijā. 25 ekskursantiem visas dienas garumā tika dota iespēja ielūkoties sešās unikālās saimniecībās, turklāt ne tikai no parādes, bet arī mazliet no ķēķa puses.

Ekskursantu ceļš veda uz daudzdzīvokļu māju «Tālavas», kur Normunda  Šternberga un Normunds Freimanis darina dažnedažādus interesantus vīnus, kurus vieno zīmols «Zušu vīns». Nosaukums esot tāds, jo tā saucoties pašu lauku īpašums, no kura arī nākot lielākā daļa vīnam nepieciešamo izejvielu.

Viss sākas ar vērtīgām izejvielām

Ienākot dzīvoklī, visi pa taisno devās uz virtuvi, kurā ieraudzīja lielās pudelēs rūgstošu vīnu dažnedažādākajās krāsās. Mājas saimnieki pastāstīja, ka arī visa vīna darināšana notiekot tieši virtuvē. Un tā gatavošana sākoties ar visdažādāko izejvielu – pieneņu, tomātu, ceriņu u.c. – samalšanu. Kā pārliecinājāmies, tobrīd  savu kārtu uz sagatavošanu gaidīja nupat atvestie smiltsērkšķi. Visu samalto materiālu liekot lielajās stikla krūkās, pieliekot cukuru, un tad sākoties rūgšanas process gada garumā. Bet brūvējums ik pa laikam esot jāpārbauda, jānolej nost biezumi, jāpārbauda stiprums… Laikā, kad ciemojāmies, virtuvē rūga tomātu, pīlādžu, zemeņu-melleņu, upeņu, brūkleņu un ķiršu vīns. Bet tiekot raudzēti vīni arī no ievārījumiem, kas iepriekšējā sezonā nav izlietoti, kā plānots. Un no tiem sanākot gardumgards brūvējums – un ja ir labas zaptes, tad esot laba garša. Vecākais no vīniem esot 2013. gadā darinātais viršu vīns. Normunds pastāstīja, ka viņš darinot sausos vīnus, un vēlāk arī visi varēja nobaudīt un pārliecināties, ka šo saimnieku darinātie vīni nav no saldā “gala”.

Pie katras vīna raudzēšanas balona ievērojām zīmītes. Kā paskaidroja saimnieki, tur esot pierakstīta visa informācija par to, kas ticis darīts ar konkrēto vīnu.

Tālākās darbības – saliešana pudelēs, korķu ielikšana un noformēšana arī notiekot turpat virtuvē.

Arī porcelāna lelles un zeķu adīšana

Līdz šim Normundam vīna darināšana bijusi tikai hobija līmenī, taču līdz ar biedrības «Radīts Jaunpils novadā» aktivitātēm viņš saņēmies savu veikumu atklāt plašākai publikai.

Uz degustāciju ekskursanti tika aicināti piemājas dārza mājiņā. Un tur arī Normunds atklāja, ka viņam ir vēl daži hobiji. Viens no tiem – porcelāna figūru izgatavošana. Un turpat arī viesiem bija iespēja pavērot ne tikai to, kā top porcelāna figūras, bet arī Normunda pirmo darbu – porcelāna lelli, kuru pašadītās drēbītēs bija ietērpusi Normunda.

Savukārt otrs hobijs Normundam esot zeķu adīšana. Vienas dienas laikā viņš noadot vienu pāri pieaugušam cilvēkam derīgas zeķes.

Tā omulīgā gaisotnē, runājot par šo un to, par vīniem, porcelānu un zeķēm, tika pavadīta vairāk nekā stunda, un bet bija jādodas tālāk, lai apciemotu nākamo saimniecību un tās radošos ļaudis…

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *