Liena Trēde

Pārbaudīta ūdens kvalitāte divos iecienītos Kandavas avotiņos

Vēl pagājušā gada nogalē paņemti paraugi divās iecienītākajās ūdens ņemšanas vietās Kandavā – no avotiņiem Kūrorta un Lielajā ielā. Pārbaudes rezultāti liecina, ka dzeramā ūdens kvalitāte atbilst visām normām un piesārņojums avotos nav konstatēs.

Vēl pagājušā gada nogalē paņemti paraugi divās iecienītākajās ūdens ņemšanas vietās Kandavā – no avotiņiem Kūrorta un Lielajā ielā. Pārbaudes rezultāti liecina, ka dzeramā ūdens kvalitāte atbilst visām normām un piesārņojums avotos nav konstatēs.

Veikt pārbaudes rosinājuši pilsētas seniori, turklāt pēdējo gadu laikā šādas pārbaudes tiešām arī nebija veiktas. Turpmāk ūdens kvalitāti avotiņos, iespējams, varētu pārbaudīt regulāri, tomēr ne biežāk kā reizi gadā vai pusgadā. Tas – veicamo pārbaužu izmaksu dēļ.

Komentāri

  1. Tā arī nesapratu kurš no šiem avotiņiem vislabāk der “dzimtenītes” normalizēšanai līdz baudāmam stiprumam.

  2. Šīs pazemes ūdens analīzes ir nemainīgas, kontrolēt vajag, bet reti.Galvenās ir bakterioloģiskās analīzes, lai noskaidrotu vai nav virsūdeņu piesārņojums, jo avots uznāk virszemē un pazūd zem zemes, ieplūst kādā mitrākā vietā un atkal pazūd, tas ir piesārņojuma ceļš un šīs analīzes ir ļoti svarīgas, jo mēs paši esam tomēr nekārtīgi, kārtojam savas dabiskās vajadzības kur pagadās, sunīšus arī vedam pastaigās, kaķīši iet kur grib utt.Publicētas bija tikai pazemes ūdens analīzes. Ja iespējams, gribētos arī tās otrās.Uzziņai:

    Dzeramā ūdens kvalitāti nosaka 2017.gada 14.novembra Ministru kabineta noteikumi Nr. 671 „Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība” (stājas spēkā 17.11.2017.). Noteikumi attiecas uz virszemes un pazemes ūdeni, kas neapstrādātā veidā vai pēc speciālas sagatavošanas paredzēts patēriņam cilvēku uzturā, uztura pagatavošanai, izmantošanai mājsaimniecībā, tirdzniecībai, kā arī izmantošanai pārtikas ražošanā – apstrādē, pārstrādē, konservēšanā – neatkarīgi no piegādes veida – pa ūdensvadu, cisternās vai fasējumā:

    pH
    elektrovadītspēja
    garša
    smarža
    duļķainība
    krāsainība
    amonija joni, NH4
    koliformu baktērijas Escherichia coli

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *