Vīna darītavas «Abavas» dzērieni saņem starptautiskas godalgas

Aizvadītās nedēļas nogalē Frankfurtē, Vācijā, norisinājās 7. starptautiskā ābolu vīna izstāde – festivāls «Apfelwein Weltweit», kas vienkopus pulcē ābolu vīna un sidra darītājus no visas pasaules. Viens no centrālajiem izstādes notikumiem ir konkurss «Pomme d’Or», kurā šogad laurus plūca arī ģimenes vīna darītava «Abavas», saņemot divus Zelta Ābolus – par Sauso Ābolu vīnu un Pussauso Sidru.

Aizvadītās nedēļas nogalē Frankfurtē, Vācijā, norisinājās 7. starptautiskā ābolu vīna izstāde – festivāls «Apfelwein Weltweit», kas vienkopus pulcē ābolu vīna un sidra darītājus no visas pasaules. Viens no centrālajiem izstādes notikumiem ir konkurss «Pomme d’Or», kurā šogad laurus plūca arī ģimenes vīna darītava «Abavas», saņemot divus Zelta Ābolus – par Sauso Ābolu vīnu un Pussauso Sidru.

„Hesene ir Vācijas reģions, kas izsenis slavens ar lieliskiem ābolu vīniem, un «Apfelwein Weltweit» ir viens no centrālajiem nozares notikumiem, kas vienkopus pulcē vīnu un sidru darītājus, kuru dzērieni top dabīgā veidā no 100% īstas ābolu sulas,” stāsta vīna darītavas «Abavas» saimnieks Mārtiņš Barkāns. „«Apfelwein Weltweit» pirmsākumos bija reģiona vadošo sidra darītāju ikgadējs pasākums, bet nu tas izaudzis par starptautiski interesantu notikumu.”

„Mums ir milzīgs prieks un lepnums, ka esam pamanīti un atzīti šajā konkursā. «Abavas» sidru darinām pēc vīnogu vīna darīšanas metodēm, kuras vairāku gadu garumā esam apguvuši pie vācu vīndara Kristofa Hammela (Christopf Hammel). Tāpēc ļoti priecājamies, ka mūsu rokraksts tiek atpazīts un novērtēts. Latvijā vīna un sidra darīšanas māksla tikai veidojas, tāpēc ir īpaši svarīgi, ka tiekam atzīti,” norāda Mārtiņš Barkāns.

Konkursam «Pomme d’Or» kvalificējās 120 dzērieni no dažādām pasaules valstīm, un tos vērtēja ļoti profesionāla žūrija, kuras sastāvā bija seši gastronomijas un vīna nozares eksperti. 40 labākie dzērieni tika apbalvoti ar Zelta Āboliem dažādās kategorijās. „Saņemtie Zelta Āboli par «Abavas» Sauso Ābolu vīnu un Pussauso Sidru apliecina, ka attīstāmies pareizajā virzienā un Latvijas āboli ir lieliski piemēroti augstvērtīgu dzērienu darīšanai,” atzīst Mārtiņš Barkāns.

Ābolu vīna un sidra festivāls notiek īpašā gaisotnē – vēsturiskā biedrības namā Palmgarten, kas atrodas botāniskajā parkā. Šogad izstādē varēja nobaudīt vairāk nekā 250 dažādus dzērienus, kas tapuši no āboliem 11 dažādās pasaules valstīs, kā arī satikt vīna darīšanas nozares speciālistus, kuri ne tikai darina vīnu un sidru, vadoties pēc tradicionālajām receptēm, bet arī vīndarus-inovatorus, kuri attīsta gan jaunas tehnoloģijas, gan pilnveido ābolu šķirnes.

„Šis pasākums ļāva apjaust, cik sidra pasaule ir neierobežota savā daudzveidībā – tas pateicoties gan ābolu šķirņu daudzveidībai, gan dažādajām darināšanas metodēm,” atzīst M. Barkāns. „Francija nav sidra darīšanas etalons. Patiesībā lielākie sidra darītāji ir angļi, tad spāņi un tikai tad francūži. Un mūsu pieredze rāda – arī Latvijai var būt sava vieta pasaules sidra darītavu kartē.”

„Viena no «Abavas» sidra lielākajām vērtībām ir Latvijas āboli. Mūsu āboli nāk no 50 gadus veca ābeļdārza, kurā ir unikāla Latvijas ābolu šķirņu kolekcija, un tas tiek novērtēts arī starptautiski. Šobrīd kopumā tiek daudz runāts par ābolu daudzveidību un seno šķirņu saglabāšanu, jo pasaulē komerciāliem nolūkiem lielos apjomos izmanto tikai 8 ābolu šķirnes,” stāsta vīna darītavas «Abavas» saimnieks.

«Apfelwein Weltweit» ir milzīgs ieguvums visiem festivāla dalībniekiem. Tas ir lielisks pieredzes apmaiņas pasākums vīndariem, kura ietvaros līdzās centrālajam festivāla notikumam – izstādei, kas vienkopus pulcē nozares speciālistus, vīnziņus, restorānu pārstāvjus un gurmānus, tiek organizētas arī vizītes vietējās vīna darītavās, notiek skaista konkursa Pomme d’Or apbalvošanas ceremonija, un tā ir lieliska vieta, kur smelties daudz ideju tālākai attīstībai.

Mums šis festivāls noteikti ir bijis ļoti veiksmīgs – esam ieguvuši ne tikai divus Zelta Ābolus dzērienu konkursā un saņēmuši virkni atzinīgu vārdu no nozares profesionāļiem degustāciju laikā, bet vienojušies par sadarbību gan ar vietējiem veikaliem, gan restorānu, tāpēc varam teikt, ka drīzumā «Abavas» dzērieni būs pieejami arī Frankfurtē,” atzīst Mārtiņš Barkāns.

Vīna darītava «Abavas» ir Mārtiņa un Lienes Barkānu ģimenes izveidots un attīstīts uzņēmums, kas nodarbojas ar kvalitatīvu dzērienu ražošanu no Latvijā audzētiem augļiem un ogām. Strauji attīstoties, dažu gadu laikā «Abavas» izauguši par vadošo vīna, sidra un brandvīna darītavu un ir vieni no lielākajiem vīnogu audzētājiem Latvijā – viņu vīnogulāji aizņem vairāk nekā divus hektārus.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *