Veselīga uztura pamatprincipi skolēniem

Skolēni ir vieni no aktīvākajiem sabiedrības locekļiem. Tie nepārtraukti aug, attīstās, mācās un izprot lietas no jauna. Skolas vecumu varētu pielīdzināt būvlaukumam, kur 12 gadu laikā ir jāuzceļ varena augstceltne.

Uztura speciāliste Lizete Māldere skaidro, kādi ir veselīga uztura pamatprincipi skolēniem

Veselīga uztura ieteikumi skolēniem

Skolēni ir vieni no aktīvākajiem sabiedrības locekļiem. Tie nepārtraukti aug, attīstās, mācās un izprot lietas no jauna. Skolas vecumu varētu pielīdzināt būvlaukumam, kur 12 gadu laikā ir jāuzceļ varena augstceltne. Taču, lai to varētu izdarīt un šajai augstceltnei būtu ilgs mūžs ir nepieciešami labi būvmateriāli, enerģija un gribasspēks. Labi būvmateriāli ir pilnvērtīgs un veselīgs uzturs. Tieši tāpēc ir lietas, ko kā uztura speciāliste iesaku ievērot.

Veselīgs un pilnvērtīgs uzturs ir daudzveidīgs

Skolas vecumā daudzveidīgs un uzturvielām bagāts uzturs ir ļoti svarīgs. Uzturvielu rezervēm ir jābūt pilnām, līdz ar to ir jāpievērš uzmanība pārtikas produktu sastāvam, tas katram produktam ir atšķirīgs un savā veidā arī unikāls. Ir pārtikas produkti, kuri vairāk satur olbaltumvielas, citi ogļhidrātus, bet citi toties nesatur nevienu vērtīgu uzturvielu. Tāpēc ir jāievēro daudzveidība un nedrīkst pieļaut tādu situāciju, kad skolēna ēdienkarte dienu no dienas sastāv tikai no ceptiem kartupeļiem un šokolādes. Šādā veidā uzturvielu rezerves būs grūti papildināt.

Veselīgs un pilnvērtīgs uzturs ir regulārs

Lai nodrošinātu daudzveidīgu un uzturvielām bagātu uzturu, ir nepieciešamas 4-5 ēdienreizes. Brokastis, otrās brokastis, pusdienas, launags un vakariņas.

Brokastīm, pusdienām un vakariņām ir nepieciešams būt dienas galvenajām ēdienreizēm, ko nedrīkst nekādā gadījumā izlaist.

Ieteiktu pieturēties pie principa, ka katrā no šīm ēdienreizēm ir jābūt kaut kam no graudaugiem, dārzeņiem vai augļiem, piena produktiem, gaļas, olas, zivs vai pākšaugiem. Tādejādi ievērojot galvenos uztura piramīdas principus.

Piemēram, brokastīs: pienā vārīta auzu pārslu putra, kas tiek papildināta ar svaigu augli; pusdienās: griķi ar zivi un svaigu salātu kaudzi; vakariņās: pupiņu – dārzeņu zupa, ko papildina ar bezpiedevu jogurtu.

Otrās brokastis un launags – uzkodu laiks!

Skolēniem dienas režīms ir saspringts un ilgs, tieši tāpēc starp ēdienreizēm rodas liels izsalkums. Šinī laikā visbiežāk skolēni tver pēc maciņa un pērk šokolādes, smalkmaizītes un citus našķus. Līdz ar to ir ļoti nozīmīgi saprast un zināt, kas ir veselīgas uzkodas. Tās būs žāvēti augļi, musli batoniņi, sula, rieksti, jogurti, svaigi augļi un dārzeņi, mājās gatavoti auzu pārslu cepumi utt. Iespējas ir daudz un dažādas un tās noteikti vajadzētu izmantot.

Visas dienas garumā – dzeram!

Dienā skolēnam ir nepieciešams izdzert 6-8 glāzes nesaldināta dzēriena, tie ir aptuveni 2l ūdens. Līdz ar to ik brīvu brīdi padzeries! Jo mirklis, kad izjūtam slāpes, nogurumu, nelielu neizskaidrojamu izsalkumu ir pirmās ūdens trūkuma pazīmes, kas ir jau sava veida katastrofa. Tāpēc ir nepieciešams atvēlēt somā vietu ūdenim, bet krāsainās limonādes izvēlies svētku reizēs vai brīvdienās.

Veselīga uztura paradumi rodas ģimenē.

Ģimene ir skolēna paraugs, kas zemapziņā spēlē lielu lomu, un tikai stāstot, motivējot, rādot paraugu un darbojoties komandā varam sagaidīt labus rezultātus.

Ļoti labs veids, kā veidot un motivēt sevi un citus ievērot veselīgus uztura paradumus, ir izveidot nelielus noteikumus!

Darba dienās – ēdam veselīgi un daudzveidīgi, bet brīvdienās atļaujamies apēst kāroto našķi un izdzert krāsaino limonādi, tādejādi nenodarot lielu ļaunumu savam organismam.

Atceramies par kustēšanos

Jo vairāk mēs darām, jo vairāk varam paspēt izdarīt. Līdz ar to nevajag meklēt attaisnojumus un stāstīt, ka diena par īsu. Ikvienam no mums ir nepieciešams katru dienu “atslēgt’’ savas domas un iziet pusstundu līdz stundu garā pastaigā, pavingrot, paskriet, vai papeldēt. Aktivitātes vairo mūsos prieku un enerģiju, noteikti izmantojiet to!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.