Dažādi

Pakistānā atcelts ārkārtas stāvoklis

Pakistānas prezidents Peres Mušarafs atcēlis valstī izsludināto ārkārtas stāvokli un atjaunojis valsts konstitūcijas darbību.
Mušarafs bija izsludinājis valstī ārkārtas stāvokli novembrī un atcēlis konstitucionālās tiesas darbību.

Bezrauga mīkla

150 g krējuma, 2 glāzes miltu, 100 g sviesta, naža gals sāls.
Visus produktus samīca mīklā un ieliek uz 1 stundu saldētavā. No šīs mīklas ņem pa pikai un izrullē. Ar piparkūku formiņām izspiež dažādas figūriņas, ko pārziež ar sakultu olas baltumu, kam pārkaisa cukuru ar kanēli vai riekstu skaidiņas. Cep cepeškrāsnī gaiši brūnas.
No šīs mīklas var cept arī pīrādziņus ar žāvētu gaļu, vārītu malto gaļu, biezpienu.

Ziemassvētku kūka

2 olas, 1 glāze cukura, 100 g sviesta vai margarīna, 2 tējkarotes kanēļa, 2 ēdamkarotes kakao, 500 g skābena ievārījuma, 15 ēdamkarotes piena, 15 ēdamkarotes (ar nelielu kaudzīti) izsijātu miltu, 1 naža gals dzeramās sodas.
Visus produktus norādītajā secībā samaisa: 2 olas sakuļ ar 1 glāzi cukura, pievieno 100 g izkausēta sviesta vai margarīna, 2 tējkarotes kanēļa, 2 ēdamkarotes kakao utt. Pēc tam labi izmaisa. Pašās beigās pievieno dzeramo sodu. Cep pannā, kas viegli izziesta ar sviestu, liekot uz pannas sagatavoto masu. No šī daudzuma jāizcep apmēram 4 ripas. Kamēr ripas karstas, nedrīkst likt citu citai virsū, lai nesaliptu. Atdzesē.

Pildījumam: vienā vai divās kārtās var likt biezu ievārījumu (brūkleņu, dzērveņu), pārējās – krējuma masu. 500 g skāba krējuma pavāra ar 1 glāzi cukura (apmēram 15 minūtes), tad atdzesē. Var pievienot garšvielas. Visu sasmērē starp kūkas ripām. Var kūkai pārliet šokolādes glazūru (2 ēdamkarotes ūdens plus 3 ēdamkarotes cukura plus 2 ēdamkarotes sviesta) – uzkarsē un pievieno 2 ēdamkarotes kakao. To lej karstu pāri gatavai kūkai. Rotāšanai var uzbērt riekstu skaidiņas.

Sklandrauši

500 g rupju kviešu miltu, 200 g ūdens, 50 g cūku tauku, 1 ola, 1 tējkarote cukura, sāls, 400 g burkānu, 50 g cukura, sāls, 30 g skāba krējuma, 2 olas, 1 tējkarote miltu.
Rupjus kviešu miltus izsijā uz dēļa, tajos saplucina taukus, pievieno siltu ūdeni, kurā izšķīdināts cukurs, sāls, un samīca stingru, labi rullējamu mīklu. Mīklu izrullē 2 līdz 3 mm biezumā, izspiež apļus (diametrā ap 10 cm) krokojot uzloka 1 līdz 1,5 cm augstu maliņu un liek uz sagatavotās plāts. Izveidotajā mīklas aplī liek burkānu masu, pārziež ar sakultu olu un cep vidējā siltumā apmēram 10 minūtes, līdz virspuse apcepusies brūngana un mīkla ir sausa, spraukšķoša.
Burkānu masa: burkānus nomazgā un vāra ar mizu. Novārītus nomizo, izberž caur sietu vai samaļ gaļasmašīnā, biezenim pievieno sāli, cukuru, olas, skābu krējumu, miltus un samaisa.

Krējuma piparkūkas

500 g miltu, 300 g kartupeļu miltu, 1/2 glāzes sīrupa, 1/2 glāzes skāba krējuma, 100 g sviesta, 200 g cukura, 1 tējkarote dzeramās sodas un vēlamās garšvielas.
Uzkarsē sīrupu, sviestu un cukuru, piejauc daļu kviešu miltu, maisot atdzesē, pievieno krējumu, sodu, garšvielas, pārējos miltus, labi samīca, izveltnē, izspiež figūriņas un cep mērenā siltumā.

Cietās piparkūkas

500 g kviešu miltu, 50 g sīrupa, 100 g cukura, 60 g tauku, 60 g sviesta, 1 ola, garšvielas: koriandrs, kardamons, kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, ingvers, cepamais pulveris, dažas citrona un apelsīna miziņas.
Sīrupu, cukuru un sviestu uzvāra, stipri kuļot, piejauc apmēram 1/3 daļu miltu un maisot atdzesē, tad piejauc sasmalcinātas garšvielas, olas un pārējos miltus, kam piemaisīts cepamais pulveris. Liek uz dēļa un mīca, kamēr mīkla kļūst gluda un spīdīga. Gatavo mīklu plāni izveltnē, izspiež figūriņas un cep mērenā siltumā. Labāka izskata pēc cepumus pārvelk ar mazliet saputotu olu baltumu.