Pasaule vīlusies kapitālismā

Lielākā daļa planētas iedzīvotāju ir vīlušies kapitālismā un tirgus ekonomikā, taču nenožēlo arī Padomju Savienības sabrukumu, liecina aptauja, kas veikta 27 pasaules valstīs. Kāds ir risinājums?

Informācija:
Tikai 11% aptaujāto uzskata, ka pašreiz tirgus ekonomika funkcionē normāli un nav nepieciešamības ieviest lielāku valsts kontroli. Bet vairāk nekā puse respondentu – 51% – domā, ka kapitālisma problēmas būtu jārisina ar lielāku regulējumu un reformām. Aptuveni 23% aptaujāto ir pārliecināti, ka kapitālisms ir "neārstējami slims un šī sistēma ir jāmaina". Visvairāk šādu pozīciju atbalsta Francijā (43%), Meksikā (38%) un Brazīlijā (35%). “GlobeScan” un Merilendas Universitātes Starptautiskās politikas uztveres izpētes programmas aptaujā piedalījās 29 033 cilvēki 27 pasaules valstīs.

Viedoklis:
Pasaules iedzīvotāju vairums meklē iespēju aizsargāt savu sociālekonomisko labklājību, nosodot kapitālisma atražoto netaisnību. Atbilde uz sabiedrības gaidām būtu meklējama nevis absolūtā kapitālisma noliegumā, bet gan sabalansētā un regulētā tirgus ekonomikā. Šādu cilvēces attīstības modeli 20. gadsimtā keinsiānisma ietvaros piedāvāja sociāldemokrātija. Pašlaik, kad nozīmīgu globālo pārmaiņu rezultātā mainījusies starptautiskā sociālekonomiskā vide, sociāldemokrāti cietuši zaudējumus vairākās Eiropas valstīs. Vairāki labēji domājošie analītiķi jau otro reizi pēdējo 30 gadu laikā pasteigušies pasludināt sociāldemokrātisko ideju krahu. Ņemot vērā augstāk minēto pētījumu, vēlos stingri oponēt šim “analītiskajam” viedoklim. Vienlaicīgi jāatzīst, ka sociāldemokrātijai jāmeklē jauns līdzsvara mehānisms starp uzņēmējdarbības attīstību un sabiedrības sociālo aizsardzību, atbildot uz pārmaiņām globalizētajā pasaulē.

Jautājums lasītājam:
Kādu lomu nākotnē saskati sociālās aizsardzības un labklājības idejām globalizētajā pasaulē, kur bagāto Rietumvalstu strādnieku darbaspēkam nereti jāsacenšas ar trešās pasaules valstu brīvo vergu darbaspēka izmaksām?

Ivars Jakovels
politikas zinātnes maģistrs
http://ivarsjakovels.blogspot.com/

Komentāri

  1. Ivar, kāpēc neesi godīgs pret lasītāju?
    Jau agrāk pamanīju, ka rakstos propagandē kreiso politiku un vērsies pret visām šībrīža valdošajām Latvijas partijām. Tas šķita visai jocīgi, bet līdz brīdim, kad televīzijā ieraudzīju šo seju LSDSP kongresā. Tā ka neesi nekāds neitrāls politikas vērotājs un analizētājs ar maģistra grādu, bet esi sociķu pārstāvis. Pats par sevi tas nav nekas nosodāms, tikai to vajag minēt raksta beigās aiz sava uzvārda. OBLIGĀTI!!!

  2. Vērotājam:
    Nekad neesmu pat mēģinājis slēpt, ka aktīvi darbojos politikā. Esmu "Saskaņas Centra" biedrs

  3. Paskatieties Zeitgeist 2008.gada filmu, tur ir ļoti skaidrs un humāns priekšlikums par nākotnes ekonomiku, kā arī skaidrojums par tagadējo stāvokli. Nekas nav nereālāk kā domāt, ka varēs tik rullēt kā līdz šim un ignorēt pieaugošo bezdarbu un parādus pasaulē.Cilvēki, domājiet!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *