A pile of books with library on the back

Jaunieši izvēlas nākotni

Katrs skolēns sapņo par savu nākotnes profesiju, bet pieaugot mēs saprotam, ka vēlmes var mainīties. Vidusskolas laikā daudzi ir dilemmas priekšā ko darīt tālāk, jo bērnībā sapņotais ir jāīsteno vai jāatrod dzīvē cits mērķis. Arī Zemgales vidusskolas pagājušā gada absolventi ir izvēlējušies, ko darīt dzīvē. No 20 absolventiem 16 ir iestājušies nākamajā izglītības iestādē, bet pārējie strādā.

Izvēlētās profesijas ir ļoti dažādas tāpat kā izglītības iestādes – Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Vidzemes augstskola, Rīgas 3.arodskola, Biznesa augstskola “Turība”, Latvijas Kultūras koledža, Jelgavas tehnikums, Rīgas Tehniskā koledža, Latvijas universitāte, Ekonomikas un Kultūras augstskola

Par izvēlētajām profesijām un studiju vidi pārsvarā ir labas atsauksmes, piemēram, Megija Pētersone par Vidzemes augstskolu saka, ka “augstskola ir ļoti skaista un piemērota studentiem, kuri vēlas ne tikai labu izglītību, bet arī patīkamu atmosfēru.” Savukārt, Ieva Pētersone par Biznesa augstskolu Turība saka, ka “tā ir mana sapņu augstskola. Lai gan daudz jāmācās, augstskolas piedāvātās iespējas ir neierobežotas.” Daži no studentiem atzīst, ka neapmierina izvēlētā profesija vai studiju vide taču Rūdolfs Grasis par Latvijas Kultūras koledžas studiju programmu Kultūras menedžeris tehniskajā producēšanā saka, ka “sākumā likās  – izvēle nav pareizā, bet pamazām, atradinoties no vidusskolas un pielāgojoties koledžai, mācoties savā izvēlētajā sfērā, saprotu, ka izvēle ir pareizā.”

Studiju laikā nākas saskarties ar dažādām situācijām, cilvēkiem un pieredzi, tāpēc tika jautāts kādi ir plusi un mīnus studiju procesā. Par mīnusiem pārsvarā tika nosaukta mācību slodze, pēc kārtas nesakārtotas lekcijas un negulētas naktis, ja gribas kārtīgi izbaudīt studentu dzīvi. Plusi bija dažādi: sākot no apmierinātības ar studijām un beidzot ar izklaidēm. Klāvs Regnārs Kamerāds par Latvijas Lauksaimniecības universitāti saka: “LLU fakultātes ir diezgan tuvu viena otrai (aptuveni 5 minūšu attālumā). Ir daudz studentu izklaides un citas aktivitātes, kurās studenti var iesaistīties. Mīnusus vēl neesmu atradis.” Cits LLU studējošais Arnis Igovens saka, ka “lielākais pluss ir iespēja savienot studijas ar darbu turklāt nav jādzīvo kojās, jo ir iespējams izbraukāt maršrutu Slampe-Jelgava katru reizi, kad ir lekcijas.” Raimonds Stepanovs (Rīgas Tehniskā koledža) ir lakonisks: “Plusi – normāli kursa biedri un dienesta viesnīca, mīnusi – sarežģītāki darbi nekā vidusskolā.”

Lai gan pirmkursnieki, visi jau studē nepilnus divus mēnešus un šo mēnešu laikā ir bijuši arī daži īpaši notikumi, piemēram, LLU studējošajiem – Azemitologs, bet BA Turība – iesvētības, brīvprātīgais darbs 20.Starptautiskajā biznesa forumā, Draudzības talka “Aučos” un daudz kas cits. Viens no svarīgākajiem jautājumiem studentiem, protams, ir iztikšana un sadzīve. Taču tas ir katram individuāls jautājums, jo strādājošajiem iztikšana un dzīvošana nesagādā grūtības, bet tiem, kuri nestrādā ir divi varianti – vai nu saņem stipendiju vai paļaujas uz vecāku dāsnumu attiecībā uz savām atvasēm.

Taču svarīgākais nākamajiem studentiem 2018./2019.m.g. 12.klases absolventiem būtu zināt ko ņemt vērā uzsākot studijas. Aleksa Mihailova Jelgavas tehnikumā studējošā iesaka kārtīgi izlemt savu izvēli par studijām, lai pēc tam nav jānožēlo. Bet Zane Lindenberga (Rīgas 3. arodskola) šo var papildināt sakot, ka “jau laicīgi ir jāizplāno rezerves varianti”. Bet galvenokārt ir jābūt čaklam un jāizdara visus darbus laicīgi, citādāk studijas sagādās grūtības, bažas un stresu. Taču Ieva Pētersone atzīst, ka “studiju laikā svarīgi ir domāt ar galvu un izvērtēt, kas ir tavas prioritātes – darbs, studijas vai izklaides, jo no tā būs atkarīgs vai tu spēsi mācīties un palikt augstskolā. Zinu cilvēkus, kuri izvēlas izklaidēties vai strādāt nevis mācīties un viņi arī ir tie, kuri izkrīt no izglītības iestādes.”

Pirmkursniekiem, jo īpaši, Zemgales vidusskolas absolventiem vēlam veiksmi mācību darbā un atrast savu vietu dzīvē, bet nākamajiem studentiem – esošo studentu ieteikumi ir vērā ņemami pieredzes stāsti, tāpēc izvēloties esat gudri. Lai dzīve pēc studijām atved atkal uz dzimto novadu – Tukumu!

 

 

Ieva Pētersone

Biznesa augstskolas Turība

Starptautiskās komunikācijas vadības

1.kursa studente

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *