Bauskas mācība

Pirms dažām nedēļām baušķenieki pulcējās, lai izteiktu savu neapmierinātību ar pilsētas slimnīcas slēgšanu, kas noritējusi nekonsultējoties ar vietējiem iedzīvotājiem, īpaši necenšoties izskaidrot kardinālās reformas un to ietekmi uz potenciālajiem pacientiem. Pašlaik tiek meklēts vainīgais baušķenieku nepieteiktās akcijas izraisīšanā. Kas gan tas varētu būt? Vai dumpīgie pilsētnieki? Vai kāds ārējs Latvijas ienaidnieks? Vai tomēr labējo politiķu cinisms?

Notikumu hronoloģiju mēs jau zinām. Sākoties cilvēku izmisuma pilnajai akcijai, notikumu vietā neieradās ne veselības ministre, ne ministru prezidents. Pēc vietējo policistu atteikšanās pielietot spēku, “aprunāties” ar tautu par sasāpējušajiem jautājumiem tika nosūtīta specvienība no galvaspilsētas. Īsteni “demokrātiskā” ceļā ar spēka palīdzību tika izdzenāta miermīlīgu laužu, lai arī nesankcionēta, bet demokrātiska akcija. Baušķenieki, kuru vārds Latvijas vēsturē ierakstīts gan ar varonīgajiem pilsētas likumsargiem barikāžu laikā, gan ar lauksaimnieku stingro vārdu vēlākos gados, tika nodēvēti par demokrātisko procesu apdraudējumu.

Vēl vairāk, “Ļaunā laika” Iekšlietu ministre izsludināja raganu medības. Esot jāatrod sabiedrības drošību un kārtību apdraudējušās akcijas iniciators – ienaidnieks. Vai gan labējās valdības pārstāvjiem nešķiet, ka viņi iet par tālu un ienaidnieka tēlu meklē savā tautā?! Attopieties! Vienīgais, kas varēja ciest akcijas rezultātā, ir iespējamie politikāņu sponsori, kuru kravu nonākšana galamērķī tika aizkavēta par dažām stundām. Vai tāpēc tik asa un ciniska ir valdošo politiķu reakcija? Iespējams. Pensijā tiek nosūtīts arī Bauskas kārtības policijas priekšnieks, kurš atteicās piemērot spēku pret miermīlīgajiem iedzīvotājiem. Vai tāda ir demokrātijas mācība labējās valdības garā, kas mums – Latvijas iedzīvotājiem – tika pasniegta Bauskā?! Ja valdība pieņem kardinālus lēmumus, nekonsultējoties ar sabiedrību un cilvēki pret to protestē, tad tā nav iedzīvotāju vaina. Tā ir nekompetentu politiķu kļūda.

Tas ir stils kādā strādā “Ļaunā laika” valdība – autoritārs un nedemokrātisks, pretējs šīs partijas pārstāvju skaļi deklarētajam, kas vēl nesen teicās cīnāmies pret ciniskajiem politiķiem. Daži mēneši varas pīrāga un šie tā dēvētie tautas pārstāvji paši kļuvuši par vēsiem un neaizskaramiem. Kungi un dāmas, tikai atminieties, ka vēlēšanas vairs nav aiz kalniem un Latvijas iedzīvotājiem tiks dota iespēja novērtēt jūsu darbu. Kā sacīts dzejas rindās: “Ne cars, ne varoņi, ne dievi mums jaunus laikus nenesīs. Tik pašu rokas, pašu spēki lems laimi, važas saraustīs.”

Ivars Jakovels
politikas zinātnes maģistrs
http://ivarsjakovels.blogspot.com/

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *