2022. gadā reģistrēti 698 trešo pušu izraisīti elektrotīkla bojājumi

Pērn trešo pušu izraisītu elektrotīkla bojājumu skaits sasniedzis 698, kas ir par 9% mazāk nekā 2021. gadā. Katrs šāds bojājums var radīt elektroapgādes traucējumus simtiem vai pat tūkstošiem AS “Sadales tīkls” klientu. Visbiežāk šādus bojājumus izraisa saimniecisko darbu veicēji, kuri ar specializēto tehniku netīšām pārrauj kabeļus, gaisvadu līnijas, bojā balstus, apakšstacijas vai sadalnes. Tomēr daļa ir arī gadījumi, kad elektroapgādes traucējumi klientiem izraisīti trešo pušu noziedzīgas darbības rezultātā – 698 gadījumu vidū pērn tādi bijuši 31. Par šādiem noziedzīgiem nodarījumiem vienmēr tiek informēta Valsts policija.

Vēl gadu iepriekš pavisam tika reģistrēti 768 trešo personu radīti elektrotīkla bojājumi, attiecīgi 2022. gadā to skaits ir samazinājies par 9%. Tomēr 698 gadījumi nozīmē, ka “Sadales tīkla” klienti pērn piedzīvojuši vidēji divus trešo pušu izraisītus elektroapgādes traucējumus dienā. Visi 2022. gadā reģistrētie trešo pušu bojājumi radījuši “Sadales tīklam” ap 370 000 eiro lielus zaudējumus.

 

Visbiežāk rakšanas darbu laikā bojā kabeļlīnijas

Pērn 250 gadījumos tika pārrautas kabeļlīnijas, 154 reizes bojāti gaisvadu elektrolīniju vadi, piemēram, mežistrādes darbu laikā iegāžot kokus gaisvadu līnijā, 138 reizes bojāti sadales skapji, kā arī 94 gadījumos bojāti elektrolīniju balsti. Lai samazinātu saimniecisko darbu bojājumu skaitu un tādējādi preventīvi novērstu arī pēkšņus elektroapgādes traucējumus klientiem, ik gadu “Sadales tīkls” atgādina saskaņot ar “Sadales tīklu” saimnieciskos, jo īpaši rakšanas, darbus, saņemot to veikšanas atļauju. To var ātri un ērti izdarīt, saskaņojot pieteikumu interneta vietnē saskano.sadalestikls.lv.

 

Ikviens trešo pušu izraisīts bojājums rada elektroapgādes traucējumus, attiecīgi arī izmaksas visām iesaistītajām pusēm, tāpēc katrs šāds incidents ietekmē tautsaimniecību kopumā. “Sadales tīkls” vienmēr cenšas iespējami operatīvi novērst jebkuru elektrotīkla bojājumu, bet trešo pušu izraisītu bojājumu novēršana var aizņemt ilgāku laiku, kas saistīts gan ar papildu resursu piesaisti, gan apstākļu un vaininieka noskaidrošanu. Tāpat bieži vien saskaramies, ka pie šādiem gadījumiem personas, kuras bojājumu ir izraisījušas, pamet notikuma vietu un par bojājumu neziņo. Lai “Sadales tīkls” spētu atjaunot elektroapgādi klientiem pēc iespējas ātrāk, vēlētos īpaši aicināt būt atbildīgiem – pirmkārt, laikus saskaņot darbus – jo īpaši, ja plānota rakšana – tas tagad ir viegli un ātri izdarāms digitālā vidē! Savukārt, ja ir izraisīts vai pamanīts bojājums, aicinu nekavēties un par to ziņot, jo var gadīties, ka pārrāvums ir radījis elektroapgādes traucējumus ne tikai mājsaimniecībām, bet arī, piemēram, slimnīcām, skolām,” uzsver “Sadales tīkla” tehniskais direktors Raimonds Skrebs.

 

Tīša bojājuma dēļ bez elektroapgādes paliek 700 ģimenes Jaungada naktī

Pērn samazinājies arī tīši nodarītu 3. pušu bojājumu gadījumu skaits – salīdzinot ar 2021. gadu, kad tika reģistrēti 37 tādi gadījumi, tas sarucis par 16%, reģistrējot 31 gadījumu. Arī šie bojājumi rada elektrības pārrāvumus tūkstošiem klientu un zaudējumus uzņēmumam – pērn tieši noziedzīgi nodarīti elektrotīkla bojājumi radījuši “Sadales tīklam” zaudējumus ap 12 500 eiro. Tīša bojājuma situācija nesen, 31. decembra vakarā, tika piedzīvota Olaines novadā. “Sadales tīkls” saņēma ziņu par bojājumu un, darbiniekiem ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka nezināmas personas sabojājušas vienu no uzņēmuma transformatoriem. Šī nodarījuma rezultātā Jaungada naktī vairākas stundas bez elektroapgādes nācās pavadīt teju 700 mājsaimniecībām. Bojājums bija nopietns, tā novēršanas un elektroapgādes atjaunošanas darbi noritēja teju visu svētku nakti.

 

Par rīcību bojāta elektrotīkla gadījumā

Pamanot kabeļu, gaisvadu līniju, balstu, vadu, sadalņu un citus elektrotīkla bojājumus, “Sadales tīkls” aicina par tiem ziņot mājaslapas www.sadalestikls.lv sadaļā “Pieteikt bojājumu” vai zvanot  uz bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404.  Ziņojot mājaslapā, iespējams norādīt lokāciju un pievienot fotogrāfiju, kas ļaus “Sadales tīkla” speciālistiem attālināti noteikt notikuma vietu, novērtēt elektrotīkla bojājuma apjomu, sarežģītību un operatīvāk organizēt tā novēršanu.

 

Savukārt situācijā, kad tehnika saskaras ar elektrolīnijas vadiem,  vadītājam vispirms jādomā par savu dzīvību. Ja iespējams, ar tehniku jāturpina pārvietoties, izkļūstot no elektrobīstamības zonas (astoņu metru rādiusā), bet, ja ar to pārvietoties nav iespējams, par notikušo uzreiz jāinformē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), zvanot 112, vai “Sadales tīkls”, zvanot 8404. Neraugoties uz vēlēšanos glābt tehniku, notikuma vietā atgriezties drīkst atgriezties tikai pēc operatīvo dienestu atļaujas. Līdz tam nedrīkst pieļaut arī citu personu tuvošanos bīstamajai zonai.

Komentāri

  1. Good day very cool website!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally…I’m satisfied to find so many helpful info here within the post, we need work out extra techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *