Tukuma bērni apgūst ēst gatavošanas prasmes

Lai Tukuma novada bērniem no maznodrošinātām ģimenēm palīdzētu apgūt veselīga un garšīga ēdiena pagatavošanas prasmes, veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis viesojās un vadīja īpašu ēst gatavošanas nodarbību Tukuma evaņģēliski luteriskās draudzes Štābiņā.

Lai Tukuma novada bērniem no maznodrošinātām ģimenēm palīdzētu apgūt veselīga un garšīga ēdiena pagatavošanas prasmes, veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis viesojās un vadīja īpašu ēst gatavošanas nodarbību Tukuma evaņģēliski luteriskās draudzes Štābiņā. Tās laikā 53 bērni no maznodrošinātām ģimenēm šefpavāra vadībā gatavoja kārtainās mīklas pīrādziņus ar biezpienu un ogām, kā arī vistas kuskusa salātus. Nodarbības notiek Aikāgaršo pavārskolas ietvaros, ko Rimi visas vasaras garumā nodrošinās brīvā laika programmas bērniem Štābiņš dalībniekiem visā Latvijā.

«Rimi» un «Ziedot.l»v brīvā laika programmas «Štābiņš» biedru Tukuma evaņģēliski luteriskās draudzes organizētās nodarbības notika nometnes ietvaros, kas piedāvāja iespēju bērniem no maznodrošinātām ģimenēm apgūt dažādas radošās prasmes. Tostarp arī ēst gatavošanas iemaņas, kad īpašu nodarbību laikā Aikāgaršo šefpavāra vadībā bērni mācījās paši sev pagatavot maltīti, kā arī apguva dažādus pavārmākslas trikus.

„Nedēļas laikā bērniem bija iespēja atrast un izkopt savu talantu visdažādākajās radošajās nodarbībās – dziedāšana, dejošana arī kino māksla. Kā īpašs notikums mūsu nometnē bija Aikāgaršo šefpavāra ciemošanās, jaunieši apguva pavārmākslu un mācīja gatavot veselīgus salātus un arī saldos biezpiena pīrādziņus.. Manuprāt, šī nodarbība ilgi paliks atmiņā ikkatram nometnes dalībniekam, lielais prieks, kas staroja no bērniem, kā arī jauniegūtās zināšanas ir nenovērtējamas,” stāsta Tukuma evaņģēliski luteriskās draudzes Štābiņa vadītāja Inga Leite.

Aikāgaršo meistarklases pie «Rimi» un «Ziedot.lv» īstenotās brīvā laika programmas «Štābiņš» biedriem norisināsies visas vasaras garumā. Kopumā plānots nodrošināt vairāk nekā 10 nodarbības, kuru laikā ēst gatavošanas prasmes apgūs teju 300 bērni un jaunieši no maznodrošinātām ģimenēm. Brīvā laika programma bērniem Štābiņš sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām jau otro gadu tiek īstenota 17 Latvijas pilsētās – Daugavpilī, Dobelē, Jelgavā, Kuldīgā, Liepājā, Madonā, Salaspilī, Saldū, Siguldā, Talsos, Tukumā, Valmierā, Bauskā, Ventspilī, Rēzeknē, Jēkabpilī un Rīgā.

Brīvā laika programmas bērniem Štābiņš biedru – Tukuma evaņģēliski luteriskās draudzes Štābiņa nometnes dalībnieku receptes

KĀRTAINĀS MĪKLAS PĪRĀDZIŅI AR BIEZPIENU UN OGĀM

SASTĀVDAĻAS:

  • Kārtainā mīkla – 250 g
  • Biezpiens – 180 g
  • Svaigas ogas – 200 g
  • Ola – 1 gab.
  • Medus – 3 ēdamk.

GATAVOŠANAS LAIKS: 30 minūtes

IZNĀKUMS: 4 porcijas

PAGATAVOŠANA:

  1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.

  2. Kārtaino mīklu izrullē un sagriez taisnstūra loksnēs.

  3. Sakul olu un apsmērē mīklas vienu pusi.

  4. Mīklas taisnstūriem pa vidu liec ēdamkaroti biezpiena, nedaudz ogas un pārlej ar medu.

  5. Mīklu aizloki ciet un apsmērē ar olu.

  6. Sagatavo visus pīrādziņus un cep 12 – 15 minūtes.

VISTAS KUSKUSA SALĀTI

SASTĀVDAĻAS:

  • Vistas fileja – 250 g

  • Kuskuss – 250 g

  • Tomāti – 3 gab.

  • Paprika – 1 gab.

  • Puravs – 1 gab.

  • Spināti – 2 saujas

  • Ananāss – ¼ gab.

  • Laims – 1 gab.

  • Olīveļļa – 1 ēdamk.

  • Sāls, pipari – pēc garšas

GURĶU MĒRCEI:

  • Jogurts bez piedevām – 300 g

  • Lauku gurķis – 1 gab.

  • Ķiploku daiviņas – 2 gab.

  • Medus – 1 tējk.

  • Laims – ½ gab.

  • Sāls, pipari – pēc garšas

GATAVOŠANAS LAIKS: 40 minūtes

IZNĀKUMS: 4 porcijas

 PAGATAVOŠANA:

  1. Uzlej olīveļļu uz pannas un sakarsē to.

  2. Vistu sagriez kubiņos, pievieno sāli, piparus un cep līdz tā gatava.

  3. Kuskusu aplej ar vārošu ūdeni ļauj tam uzbriest (seko instrukcijai).

  4. Nomazgā puravu, papriku un tomātus, sagriez dārzeņus gabaliņos un pievieno kuskusam.

  5. Sagriez ananāsu kubiņos, pievieno kuskusam – visu sajauc.

  6. Sakapā spinātu lapas, pievieno kuskusa salātiem.

  7. Kuskusa salātiem pievieno apceptos vistas gabaliņus un pārlej ar laima sulu.

Gurķu mērce:

  1. Sagriez gurķi, sakapā ķiploku un pievieno jogurtam.

  2. Jogurtam pielej laima sulu, medu un pievieno garšvielas – visu sajauc.

Kuskusa salātus pasniedz ar gurķu mērci. Lai labi Aikāgaršo!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *