Otrdiena, 2018. gada 18. decembris
Klinta, Kristaps, Kristofers, Krists, Kristers

Atsaucoties uz rakstu “Stārķi jau atlidojuši… un pelikāni arī”

Twitter
FaceBook
print
2009. gada 13. aprīlis 18:42

Uzzinot par mūsu 9. aprīlī Sēmes pagastā novēroto sārto pelikānu, ar redakciju sazinājās portāla www.putni.lv redaktors Agris Celmiņš. Viņš pastāstīja, ka 10. aprīlī no 12.00 līdz 13.00 putnu vērotājs Sandris Rabkevičs šo pašu putnu novērojis turpat, vien pāris kilometru tālāk.

A. Celmiņš:
– Tas tiešām ir sārtais pelikāns, tikai jaunais putns, dzimis pagājušajā gadā. Iemesls, kāpēc tas uz šejieni atlidojis, ticamākais ir tāds, ka putns pazaudējis savu pelikānu baru un pieklīdis stārķiem. Pelikāni ceļošanas laikā ir izteikti bara putni. Tā kā tas ir jaunais putns, tad ar ligzdošanu tam nav sakara, tam vēl nav jāmeklē pāris, stārķi tam bija tikai ceļa biedri, bet, sasniedzot Latviju, tie izklīda pa savām ligzdām, un pelikāns palika vientuļš, bez bara.
Interesanti, ka 6. un 7. aprīlī arī Lietuvā novērots kāds jaunais sārtais pelikāns divās dažādas vietās Alitas un Šauļu rajonos. Varbūt tas pats putns. Domāju, ka putns klejos tālāk, meklējot savus sugas brāļus, varbūt izmetīs kādu loku pa Latviju un gan jau dosies atpakaļ uz dienvidiem. Var jau arī gadīties, ka apmetas kaut kur pa vasaru, ja iepatiksies, jo ligzdot viņam vēl šogad nevajag.
Līdz šim Latvijā zināmi tikai pieci sārtā pelikāna novērojumi: 1.- Lielplatonē 1865. gadā, kur putns nošauts. Eksemplārs bijis izstādīts Jelgavas Provinces muzejā; 2.- novērots Salacas upē 19. gadsimta beigās; 3. – 1930. gada 26. jūlijā nošauts Rīgas apkārtnē; 4. novērots Smārdē 1981. gada 24. maijā, 5. novērots 1983. gada 10. maijā Laidos, Kuldīgas rajonā. Tiesa, divi pēdējie novērojumi nebija pārliecinoši tādā ziņā, ka tie varēja būt no nebrīves (varbūt no zoodārza) izbēguši īpatņii.
Uzziņai: Sārtais pelikāns Pelecanus onocrotalus. Garums: 140 līdz 175 cm, spārnu izpletums: 270 līdz 360 cm. Ligzdo no Eiropas austrumu daļas līdz Mongolijas rietumiem. Nometnieks Āfrikā uz dienvidiem no Sahāras, kā arī atsevišķās vietās ziemeļrietumu Indijā un Vjetnamas dienvidos. Areāla ziemeļu populācijas ir migrējošas, taču Eiropas putnu ziemošanas vietas apzinātas nepilnīgi – iespējams, ziemo ziemeļaustrumu Āfrikā un Āzijā no Irākas līdz Indijas ziemeļiem. Liela daļa Āzijas ligzdotāju ziemo Pakistānā.


Komentēt

Pasākumu kalendārs

2018.12.18 | 10:47

Ziemassvētku koncerts 

2018.12.18 | 14:30

«Lasītāju klubiņš» Jaunpilī 

2018.12.18 | 16:30

Pasākums Jaunpils bērnudārzā 

2018.12.18 | 19:30

Basketbols Kandavā 

2018.12.19 | 15:30

Ceps piparkūkas Kandavas «Naglā» 

Visi pasākumi
Jaunākās galerijas
Mēness kalendārs
Decembris
Atvērt kalendāru
Horoskopi
Auns Vērsis Dvīņi Vēzis Lauva Jaunava Svari Skorpions Strēlnieks Mežāzis Ūdensvīrs Zivs Visi horoskopi
Facebook.com
Neatkarīgās Tukuma Ziņas iekš tā Facebook.com
Draugiem.lv
Eirokalkulators

coloring.cool