elittesport.lv

1000 skolēnu – Latvijas Jaunatnes ziemas olimpiādē Ērgļos

Šīs nedēļas nogalē – 8. un 9. februārī Ērgļos, par Latvijas Jaunatnes ziemas Olimpiādes medaļām cīnīsies vairāk nekā tūkstotis skolu vecuma jauniešu. Sacensībām septiņos sporta veidos ir pieteikti 1125 dalībnieki 131 skolu komandā no 40 pašvaldībām.

Šīs nedēļas nogalē – 8. un 9. februārī Ērgļos, par Latvijas Jaunatnes ziemas Olimpiādes medaļām cīnīsies vairāk nekā tūkstotis skolu vecuma jauniešu. Sacensībām septiņos sporta veidos ir pieteikti 1125 dalībnieki 131 skolu komandā no 40 pašvaldībām. Jaunatnes Olimpiādē spēkiem mērosies skolēni vecumā no 10 līdz 18 gadiem un viņus pavadīs 240 komandu pārstāvji.

“Priecē tas, ka neatkarīgi no Latvijas ziemai pierastajiem mainīgajiem laika apstākļiem, ziemas sporta veidu popularitāte jauniešu vidū pieaug,” ar gandarījumu atzīst LOK prezidents Aldons Vrubļevskis. “Šī tendence ļauj cerīgi skatīties arī uz mūsu jauniešu startiem pēc nedēļas, kad vairāki sportisti no tiem, kas startēs Ērgļos, dosies Latvijas delegācijas sastāvā uz Eiropas Jaunatnes ziemas Olimpiādi Rumānijas pilsētā Brašovā.”

Latvijas Jaunatnes ziemas Olimpiādi jau 19.-to reizi organizē LOK sadarbībā ar Ērgļu novada domi. Tas ir vienīgais kompleksais sporta pasākums Latvijā, kurā mūsu jaunā paaudze var izbaudīt Olimpisko gaisotni un nostiprināt Olimpiskos ideālus. Tās mērķis ir noteikt labākos jaunos sportistus un labākās izglītības iestādes Olimpiskajos ziemas sporta veidos, kā arī sekmēt jaunatnes sporta attīstību Latvijā, veicinot vispārizglītojošo skolu un vietējo pašvaldību iesaistīšanos jaunatnes sporta aktivitātēs un to popularizēšanā.

76 medaļu komplektus sadalīs septiņos sporta veidos – kamaniņu sportā, distanču slēpošanā, kalnu slēpošanā, biatlonā, hokejā, snovbordā un slidošanā. Sacensībām kamaniņu sportā ir pieteikušies 56 dalībnieki un tās notiks Siguldā šajā nedēļas nogalē, no 7. līdz 9. februārim.

Pārliecinošs favorīts dalībnieku vidū ir distanču slēpošana, kas ar katru gadu piesaista arvien jaunus interesentus. Šajā gadā olimpiādes distanču slēpošanas sacensībās uz starta stāsies 394 dalībnieki. Nelielu dalībnieku skaita pieaugumu ir piedzīvojis arī biatlons, kur piedalīsies 127 jaunie sportisti.

Viešūra kalnā (bijušais Lido kalns) startēs 228 kalnu slēpotāji un 206 snovbordisti, bet Ērgļu vidusskolas slidotavā spēkiem mērosies 176 ātrslidotāji. Ja dalībnieku skaits kalnu slēpošanā un snovbordā ir palicis līdzīgs kā iepriekšējos gados, tad slidošanā interesentu pulks gandrīz ir dubultojies.

Hokeja turnīrā par Jaunatnes Olimpiādes godalgām cīnīsies 16 komandas, kas kopā pulcē 127 dalībniekus. Jāpiezīmē, ka hokeja turnīrā būs pārstāvētas arī jaunietes, jo pieteikuma sarakstos var atrast divas meitenes.

Jau iepriekšējā Latvijas Jaunatnes ziemas Olimpiādē slidotāji un hokeja komandas varēja novērtēt pilnīgi jauno hokeja laukumu pie Ērgļu vidusskolas. Arī šogad Ērgļu vidusskolas darbinieki ar vietējo skolēnu palīdzību ledu ir sagatavojuši ļoti labā kvalitātē.

Skolu komandām sacensību laikā palīdzēs ap 80 Ērgļu 6. līdz 12.klašu skolēni, kuri izgājuši LOK Brīvprātīgo palīgu programmas apmācības kursu. Jaunieši Ērgļos iebraukušās skolu komandas iepazīstinās ar dzimto pilsētu, palīdzēs Olimpiādes dalībniekiem orientēties sacensību norises vietās, veiks dažādus organizatoriskus darbus, tai skaitā nodrošinās sacensību dalībniekus ar siltu tēju, kurinās pie sacensību starta vietām ugunskurus, piegādās sekretariātā sacensību rezultātus un palīdzēs dalībniekiem neskaidrību gadījumos.

Šogad Olimpiādes atklāšanas ceremonija Ērgļu estrādē notiks 8.februārī, pulksten 20:00, bet pirmās dienas sacensību uzvarētāju apbalvošanas ceremonija noritēs Ērgļu Saieta namā no 20:30. Individuālie sacensību uzvarētāji katrā vecuma grupā saņems Olimpiādes medaļu un LOK diplomu, kā arī piemiņas suvenīrus. Savukārt trīs labākās skolas saņems ceļojošo uzvarētāju kausu, diplomus un sertifikātus sporta inventāra iegādei.

Sportistus veiksmīgiem startiem iedrošinās arī Olimpiskās BMX komandas dalībnieki Edžus Treimanis un Rihards Veide, kuri līdzi būs paņēmuši arī Olimpiskos BMX riteņus. Tāpat Olimpiādei klātienē sekos līdzi Latvijas Olimpiešu kluba vadītājs un Olimpietis Raimonds Bergmanis un Voldemārs Lūsis. Latvijas Jaunatnes ziemas Olimpiādes organizatori ir parūpējušies arī par dažādām izklaidēm.

Programma

Pieteiktās skolu komandas

Rezultāti

Latvijas Jaunatnes Olimpiādes vēsture

1992. gadā Latvijā notika pirmās Latvijas jaunatnes olimpiskās dienas vasaras sporta veidos, bet pēc diviem gadiem – 1994. gadā, ziemas sporta veidos. Tās notika balstoties uz Olimpisko spēļu tradīcijām. Pirmo reizi skolas vecuma sportistiem bija nodrošināta līdzdalība sacensības ar atklāšanas un noslēguma ceremoniju, olimpiskās lāpas aizdegšanu un olimpiskā karoga pacelšanu.

2002. gadā Latvijas jaunatnes olimpiskās dienas pārauga par Latvijas jaunatnes olimpiādi ar vairāk nekā 5000 lielu dalībnieku skaitu no visas Latvijas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *